Memorii de stocare gigantice de pana la 100 TB. Turbo SSD-uri fara limita de viteza in 2017

Anul 2017 se anunta a fi unul incredibil din punct de vedere al noutatilor din domeniul IT.

SSD-urile devin medii de stocare incredibil de rapide, pot stoca volume enorme de date si in final vor deveni unul si acelasi chip integrat alaturi de memoria RAM. Voi detalia mai jos aceste noutati!

1.  Noile SSD-uri sparg recordul de viteza in 2017

Pana de curand cunosteam doar 2 tipuri metode pentru a stoca date. Acestea sunt chipurile flash folosite pe ssd-urile actuale si discurile cu platan folosite pentru HDD-uri. Din 2017 apare un nou standard de memorie si anume memoria magnetica. Samsung alaturi de Seagate vor lansa in curand 2 modele ce vor contine noile chipuri magnetice.

Samsung PM1725a – poate rula peste 1 milion de operatiuni input/output pe secunda.

Seagate Nytro XP7200 – citeste date cu o rata de 10 Gbps, la fel de rapid ca o placa video si este conectat pe slot PCIe cu 16 benzi. Pana acum, 4 benzi era limita maxima pentru computere in vreme ce serverele aveau o limita superioara de 8 benzi.

 

2.  SSD-uri gigantice de pana la 100 TB

O adevarata demonstratie de forta, stocare de pana la 100 TB. Cum e posibil asa ceva? Principiul e simplu; producatorii de memorie stivuiesc celulele flash una peste cealalta si astfel reusesc sa obtina densitati de stocare enorme. Seagate a produs un SSD de 60 TB in format 3.5″ iar Toshiba tinteste la o capacitate de 100 TB.

Nu doar calculatoarele sau serverele vor primi componente ultra-rapide in 2017. Samsung demonstreaza din nou ca e capabil sa creeze componente high-end si prezinta un SSD de 1 TB pe un patrat cu o latura de 2cm ideal pentru ultrabook-uri, smartphone-uri si tablete.

 

3.  Marea fuziune a Memoriei de Stocare cu memoria RAM

Da, ai citit bine! Cipurile flash chiar sunt la inceput de drum. Aceasta tehnologie va include module de memorie in care Ram-ul si spatiul de stocare vor deveni un singur mediu, incredibil de rapid.

Ele vor suporta mult mai multe procese repetate de scriere, citire sau stergere fata de un SSD clasic. Intel 3D XPoint (prima tehnologie de acest tip) este folosita in prezent pe serverele Facebook. Dar aceasta (intel 3D XPoint), reuseste sa fie mai rapid fata de un SSD de doar 10 ori.  Ai crede ca este suficient nu? Nici pe departe; memoria ram este mult mai rapida de atat iar pentru o performanta MAXIMA trebuie creat un chip de stocare la fel de rapid ca ram-ul.

Noile cipuri magnetice vor fi integrate pe memoriile MRAM care incep sa se apropie de vitezele cipurilor RAM. Singura problema o reprzinta capacitatea mica de doar 256Mb per chip. Dar anul viitor se asteapta o crestere de 4 ori a acestei capacitati.

Acest an va fi cu adevarat revolutionar in segmentul IT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *